Karuna Kinderpraktijk
Begeleiding en diagnostiek voor hoogbegaafde & hoogsensitieve kinderen
Wanneer ga je naar een deskundige?

Een deel van de hoogbegaafde kinderen functioneert zonder problemen. Zij zitten lekker in hun vel en zowel thuis, op school als met andere kinderen gaat het goed. Een ander deel van de hoogbegaafden ervaart enige tot zeer ernstige problemen. Hoe hoger de intelligentie, hoe groter doorgaans de uitdaging om je weg te vinden in de wereld en de maatschappij.


Door onbekendheid met hoogbegaafdheid worden er nog steeds verkeerde diagnoses gesteld en verkeerde adviezen/behandelingen gegeven. Zo heb ik een moeder ooit - echt waar - horen vertellen dat haar zoon "eerst autistisch was, toen ADHD had, maar sinds hij hoogbegaafd blijkt te zijn en hij aangepaste lesstof en begeleiding krijgt, is er niets meer aan de hand".


Daarnaast is het zo dat er meerdere dingen tegelijk kunnen spelen. Een kind kan bijvoorbeeld hoogbegaafd èn dyslectisch zijn of hoogbegaafd èn autistisch. Of er is sprake van hoogsensitiviteit maar niet van hoogbegaafdheid. Er kunnen ook problemen in het gezin spelen. Het kan soms heel verhelderend zijn om een deskundige mee te laten kijken, die de situatie helpt 'ontrafelen', met je meedenkt of een stukje met je mee op loopt.


Mijn ervaring is dat ouders vaak (te) lang wachten met het inschakelen van deskundige hulp en ook met het aankaarten van problemen op school. Ze willen niet de 'zeurende ouders' zijn of de deskundigheid van de leerkrachten in twijfel trekken. Of zij hebben een afkeer van 'labels plakken' en willen niet dat anderen denken dat ze 'zo nodig een bijzonder kind willen hebben'.


Mijn ervaring is dat wanneer je kind echt hoogbegaafd is, het heel goed is om dit te weten. Het kind heeft duidelijkheid over wie hij/zij is en dat hij/zij niet 'raar' of 'verkeerd' is. Dit geeft vaak enorme rust, opluchting. En de begeleiding thuis en op school kunnen veel beter afgestemd worden op wat het kind nodig heeft.


Als je wilt weten welke diensten Karuna aanbiedt, kijk dan bij psychologisch onderzoek en begeleiding voor meer informatie.


Heb je vragen of twijfels? Neem gerust contact op voor overleg.

Share by: